از بین تمامی گواهینامه های تضمین کیفیت برای ساعتها، گواهی استاندارد سوئیسی یا همان COSC (Contrôle Officiel Suisse des Chronomètres) که عملکرد زمان سنجی یک ساعت را تایید میکند، احتمالاً سرشناسترین و معتبرترین گواهینامه به حساب میآید زیرا بزرگترین برندهای ساعت سازی مانند رولکس، امگا، بلان پن و پَتِک فیلیپ ساعتهای خود را سازگار با COSC میسازند. اما تاییدیه COSC دقیقا چیست و داشتن این گواهینامه چه معنایی دارد؟ برای پاسخ به این سوال در ادامه این مقاله با بلاگ واچیرو همراه باشید.
گواهی استاندارد سوئیسی نوعی استاندارد تست دقت ساعت است که توسط موسسه رسمی تست کورنومتر سوئیس، COSC، به ساعتهای سوئیسی سازگار با این استاندارد ارائه میشود.
اما پیش از اینکه بیشتر در مورد استاندارد COSC توضیح دهیم، بهتر است که ابتدا به تفاوت «کرنوگراف» و «کرونومتر» اشاره کنیم. کرنوگراف یک قابلیت است که بر روی برخی از ساعتها تعبیه میشود و امکان اندازه گیری یک بازه زمانی خاص، مثلا یک دقیقه یا 5 دقیقه، را امکان پذیر میکند. کرنومتر اما هیچ ارتباطی به اندازهگیری زمان نداشته و به یک گروه خاص از ساعتهای با دقت بالا گفته میشود. زمانی که یک برند سوئیسی قصد دارد ساعت کرنومتر بسازد باید از فیلترهای استاندارد COSC عبور کند و تاییدیه این سازمان را بر روی ساعت خود نمایش دهد(البته در برخی مدلهای رولکس علیرغم داشتن این تاییدیه به آن هیچ اشارهای نشده است).
با اینکه سابقه ساعتسازی در سوئیس به قرنها پیش برمیگردد اما COSC یک سازمان تقریبا جدید است که از سال ۱۹۷۳ توسط ۵ برند ساعت سازی یعنی Bern، Geneva، Neuchâtel، Solothurn و Vaud به عنوان یک موسسه غیر انتفاعی پایه گذاری شد. در حال حاضر تنها سه آزمایشگاه وجود دارد که دقت ساعتهای کرنومتر را برای اعطا گواهینامه COSC آزمایش میکنند؛ یک آزمایشگاه در شهر بیل، یک آزمایشگاه در سنت ایمیر و یک آزمایشگاه در له لوکل، که همگی در کشور سوئیس قرار دارند.
همانطور که پیشتر اشاره کردیم، تنها ساعتهای ساخت سوئیس هستند که برای مدلهای کرنومتر باید تاییدیه COSC بگیرند. برند رولکس در این زمینه پیشتاز بوده و اکثریت قریب به اتفاق ساعتهایش تاییدیه COSC دریافت میکنند. بعد از رولکس، میتوان به سایر غولهای سوئیسی مثل امگا، بریتلینگ، تگ هویر و پنرای اشاره کرد. برای ساعتهای ساخته شده در خارج از سوئیس از استانداردهای مشابه COSC استفاده میشود؛ مثلا آلمانیها استاندارد DIN 8319 را دارند و ژاپنیها ساعتهای خود را در خود کارخانه تست میکنند.
همانطور که احتمالا به آن پی بردهاید، پروسه تست و آزمایش COSC بسیار سختگیرانه است. در این پروسه، موتور ساعتها جدا شده و طی 15 روز، در 5 موقعیت و سه دمای مختلف یعنی 8، 23 و 40 درجه سانتیگراد تست میشود. موتور (موومنت ) ساعت در دما و موقعیت از پیش تعیین شده به مدت 24 ساعت قرار داده شده و سپس هر روز تغییر موقعیت داده شده و مورد آزمایش قرار میگیرد.
چگونگی کارکرد موتور ساعتها در شرایط از پیش تعیین شده توسط دوربینهای تعبیه شده ضبط میشود. سپس، تمام اطلاعات با دو ساعت مستقل اتمی همگام سازی شده با GPS مقایسه میشود. ساعتی که مورد آزمایش قرار گرفته باید کاملا با ۷ شاخص تطبیق پیدا کند تا گواهینامه COSC به آن اعطا شود. این ۷ شاخص عبارتند از:
امیدواریم که این مقاله از بلاگ واچیرو مورد توجه شما قرار گرفته باشد. با استفاده از گزینه ساعت خودت رو پیدا کن در کادر پایین، میتوانید ساعت مچی مورد نظر خود را تنها با چند کلیک خریداری کنید. تمامی ساعتهای واچیرو دارای ضمانت مادام العمر اصالت کالا میباشد.