شاید بهترین توصیف برای ساعتهای سیتیزن این باشد که آنها نسبت به قیمتشان، عملکرد فوقالعادهای دارند. ساعتهای مقاوم این برند از طراحیهای ساده تا پیچیده را شامل میشوند. نسبت به پولی که برای خرید ساعت سیتیزن میپردازید، این ساعتها ارزش بالایی دارند. از آنجایی برند سیتیزن یکی از معروفترین برندهای ساعت است و همواره طیف گستردهای از ساعتهای مچی را برای سلایق مختلف ارائه میدهد، در این مطلب از بلاگ واچیرو مروری خواهیم داشت بر تاریخچه ساعت سیتیزن و به این سوالاتی از قبل اینکه ساعت سیتیزن ساخت کجاست پاسخ خواهیم داد.
جالب است بدانید زمانی که اولین ساعت سیتیزن در سال 1924 تولید شد، این برند هنوز نامی نداشت. موسسه تحقیقاتی ساعت شوکوشا (Shokosha Watch Research Institute) که بنیانگذار برند سیتیزن است، مصمم بود نامی ایجاد کند که برای همه جذاب باشد و از شهردار توکیو، کنت شینپی گوتو (Count Shinpei Goto)، درخواست کرد که نام اولین ساعت جیبی این برند را «شهروند» یا همان سیتیزن بگذارد.
خود کمپانی نیز همین نام را برای خود برگزید و توانست تا جنگ جهانی دوم محبوبیت خود را گسترش دهد اما این برند تا سال 1959، زمانی که به نقطه عطفی در تاریخ خود رسید، موفقیت کمی در سراسر جهان داشت؛ در این سال بود که ساعت Parawater به عنوان اولین ساعت مچی مقاوم در برابر آب ژاپنی عرضه شد.
سیتیزن با ارائه این ساعت مجموعه Deluxe خود را آغاز کرد. این ساعت به یک قاب اصلاح شده با پیچ تنظیم و لوله پیچ تنظیم (لولهای که پیج تنظیم در داخل آن قرار میگیرد) جدید مجهز بود. البته باید به درزگیرهای لاستیکی جدید آن که به عملکردش در زیر آب کمک میکردند هم اشاره کنیم.
در نتیجه، ساعت Citizen Parawater برای دو آزمایش اقیانوس آرام انتخاب شد که یکی از آنها در دریای ژاپن انجام شد. هر دو آزمایش موفقیتآمیز بودند! این ساعت Parawater بود که موفقیت سیتیزن را به عنوان یک سازنده ساعت غواصی پیشگام آغاز کرد. اما در حال حاضر آیا ساعت سیتیزن خوب است؟ در ادامه به پاسخ این سوال هم میرسیم.
قبل از عرضه ساعت غواصی Parawater، سیتیزن چندین مدل محبوب مانند اولین ساعت مچی دستی مردانه و زنانه خود به نام مدلهای F و K، یک ساعت مستطیلی به نام مدل L، یک ساعت تقویمی، ساعت پاراشوک (Parashock) با مکانیزم مقاومت در برابر ضربه در مقیاس کامل و مدل ساعت آلارم را ساخته بود. در دهه 1960، سیتیزن شروع به بررسی فناوری ماشینکاری دقیق در سطح میکرون کرد و باریکترین ساعت مردانه ژاپنی به نام جت را به همراه اولین ساعت مچی دارای تاییدیه کرونومتر مردانه خود، به نام کرونومتر، تولید کرد.
با این حال، در طول بحرآنهای کوارتز که صنعت ساعتهای لوکس در طول دهه 1970 را درگیر کرد، سیتیزن چارهای جز تطبیق با این تغییرات نداشت و به تدریج از ساعتهای مچی با نیروی مکانیکی به ساعتهایی که با موومنتهای کوارتز کار میکردند روی آورد. در سال 1966، سیتیزن اولین ساعت مچی الکترونیکی تولید خودش را با نام X-8 تولید کرد.
در ادامه تاریخچه ساعت سیتیزن باید به این موضوع اشاره کنیم که ساعت X8 خیلی زود در طول دهه 1970 به محصول اصلی این برند تبدیل شد و از اجداد مکانیکی خود با کیلومترها فاصله پیشی گرفت و نوید چرخ تعادلی را داد که میتواند یک سال کامل بدون توقف کار کند. با بهبود دقت بیشتر، ساعت Citizen Hi-Sonic با یک چنگال تنظیم نوآورانه ساخته شد.
در سال 1976 سیتیزن پیشگام فناوری معروف اکو-درایو (Eco-Drive) خود شد و اولین ساعت کوارتز آنالوگ جهان را با انرژی خورشیدی عرضه کرد. این ساعت سازگار با محیط زیست میتوانست با انرژی نور کار کند و انرژی اضافی را در یک سلول برق ذخیره سازد. این فناوری انحصاری که توسط Citizen توسعه یافته بود، نوآورانه بود و انقلابی در صنعت ساعتهای لوکس ایجاد کرد. فناوری Eco-Drive این برند که برای شروع فقط در چند ساعت منتخب سیتیزن به کار رفته بود، از آن زمان به کل کالکشنهای این برند، از جمله خط تولید ساعتهای ورزشی، غواصی و هوانوردی راه یافته است.
زمانی که ساعت کوارتز صنعت را در دست گرفت، دارای مزایا و معایب بسیاری بود، از جمله تاثیر کم آنها بر محیط زیست و عمر باتری ضعیف. سیتیزن به این مسائل کلیدی در توسعه فناوری Eco-Drive خود پاسخ داد و ساعتی تولید کرد که میتوانست در نور خورشید کار کند، در حالی که مشکل ذخیره انرژی نیز برطرف شد.
در طول سالها، پنلهای خورشیدی درون ساعت کوچک و کوچکتر شده و بهبود یافتهاند تا کمترین نور و مهمتر از آن، هر منبع نوری را جذب کنند. امروزه ساعتهای مدرن سیتیزن اکو-درایو میتوانند تا شش ماه با باتریشان کار کنند. این زمان در ساعتهای رادیو کنترل نیز به هفت سال میرسد.
تا سال 1986، به لطف طیف وسیع و همهکاره ساعتهای کوارتز پیشرفته این برند، ساعتهای Citizen در صدر جهان قرار گرفتند. تا آن زمان سیتیزن ساعت Professional Diver 1300M را نیز روانه بازار کرده بود که همانطور که از نامش پیداست میتوانست تا عمق 1300 متری زیر آب مقاومت کند. همچنین سیکو موفق به ساخت ساعت عمق سنج Aqualand را با سنسور مسیر الکترونیکی و ساعت Promaster Altichron را با سنسور الکترونیکی فشار اتمسفر در همین زمان شد.
در سال 1993 سیتیزن اولین ساعت اتمی چند باندی در جهان را تولید کرد. این ساعت به لطف تواناییاش در همگامسازی و تنظیم زمان خود با ساعتهای اتمی در سراسر جهان، دقت بینظیری دارد. حتی امروزه، ساعتهای سیتیزن A-T میتوانند با یک ساعت اتمی با حاشیه خطای تنها یک ثانیه در 100000 سال همگام شوند!
در سال 2005 سیتیزن حتی بیشتر به راحتی کاربرانش اهمیت میداد. به همین دلیل به استفاده از مواد سوپر تیتانیوم در ساعتهای مچیاش روی آورد. سیتیزن برای این ماده با استفاده از فرایند Duratect PTIC نه تنها مقاومت در برابر خراش و مقاومت در برابر خوردگی ساعت را بهبود بخشید، بلکه درخشندگی فولاد ضد زنگ پلاتینیوم را نیز به ساعت داد. سیتیزن این نوآوری را با پیشرفت در حرکات مکانیکی دنبال کرد و تا سال 2010 این برند فناوری کالیبر 0910 را توسعه داد. کالیبر 10 هم در کنار فناوری سیتیزن اکو-درایو حرکت میکرد.
در سال 2017، سیتیزن با کشف مواد جدیدی برای صفحه ساعت به نام Washi به لحظهای انقلابی رسید. این کاغذ سنتی ژاپنی برای انتشار نور مفید است و به آن اجازه می دهد از شکافهای موجود در الیاف مواد عبور کند. همچنین این ماد به طور منحصربهفردی نور را جذب میکند و به صفحه ساعتهای سیتیزن اکو-درایو غنا میبخشد و از برخی زوایا به آن جلوه روشنی میدهد.
از سال 2010 و توسعه موومنت ساخت خودش، این برند ژاپنی بر همین قاعده در صنعت ساعتسازی باقی ماند و در سال 2021 فناوری کالیبر 0200 را گسترش داد. این برند نه تنها به میانگین دقت روزانه -3/+5 ثانیه رسید، بلکه از استانداردهای COSC نیز فراتر رفت. این فناوری ترکیبی از مهارتهای برند در پردازش قطعات با استعدادهای سازنده سوئیسی، لا یوکس-پره (La Joux-Perret) است. تولید کالیبر 0200 به پیشرفتهای هیجانانگیزتری در آینده نیز اشاره دارد!
در ادامه با پاسخ برخی سوالهای متداول درباره برند سیتیزن همراه شما هستیم.
کنترل موسسه تحقیقاتی ساعت شوکوشا (که در سال 1918 تاسیس شده بود) به سرمایهگذاران ژاپنی و سوئیسی رسید و در سال 1930 کمپانی سیتیزن تاسیس شد. این شرکت از برخی از کارخانههای مونتاژ و تاسیسات تولیدی که در ابتدا توسط ساعتساز و بازرگان سوئیسی، رودولف اشمید (Rodolphe Schmid) افتتاح شده بود، استفاده میکرد. اشمید با کامکیچی یامازاکیم (Kamekichi Yamazakim)، موسس موسسه تحقیقاتی ساعت شوکوشا متحد شد و تجارت ساعتسازی جدیدی به نام سیتیزن راهاندازی گشت. البته اولین ساعت جیبی سیتیزن چند سال قبلتر ساخته شده بود.
به خاطر استفاده سیتیزن از مواد عالی و کیفیت ساخت خوب آنها، خرید ساعت سیتیزن قطعا میارزد. این برند معتبر طیف وسیعی از ساعتهای خورشیدی با سلولهای قابل شارژ را تولید کرده است. دیگر دستاورد آنها ساعتهاییست که با ساعتهای اتمی سراسر جهان همگام میشوند و دقت خیلی بالایی دارند.
با این که ساعتهای سیتیزن در تولید ساعتهای گرانقیمت مانند رولکس یا امگا شهرت ندارند، اما یک برند ساعت لوکس در نظر گرفته میشود و در حال حاضر مالک برند ساعت آمریکایی Bulova نیز است. برخی از ساعتهای پیشرفته Citizen رقیب مستقیم ساعتهای Grand Seiko هستند.
ساعتهای Citizen در ازای پولی که میپردازید، چیزهای زیادی را به شما ارائه میدهند. این ساعتها ممکن است ظریفترین و شیکترین ساعتهای لوکس موجود در بازار نباشند، اما با وجود مدلهای کلاسیک اکو درایو مختلف و سیستمهای زمانسنجی ماهوارهای، مطمئنا مدل ساعت مناسبی برای هر شخصی در این برند پیدا میشود. در این مطلب به این سوال پاسخ دادیم که ساعت سیتیزن ساخت کجاست و مروری بر تاریخچه ساعت سیتیزن داشتیم. اگر به دنبال خرید ساعت سیتیزن هستید میخواهید خودتان تجربه کنید که آیا ساعت سیتیزن خوب است یا خیر، میتوانید همینحالا از کادر زیر و گزینه شروع خرید برای بررسی دهها مدل از ساعت سیتیزن و هزاران مدل از سایر برندهای معتبر ساعت مچی از فروشگاه ساعت واچیرو اسفتاده کنید.