اصطلاحات رایج ساعت که باید در مورد آنها بدانید
Watchiro - اصطلاحات رایج ساعت که باید در مورد آنها بدانید
تاریخ: 1402-08-17

ساعت‌ها علیرغم کوچک بودن بسیار پیچیده هستند و هر ساعت از هماهنگی قطعات پر شمار و در عین حال ظریف ساخته می‌شود. از همین رو، اگر قصد داشته باشید کمی تخصصی‌تر وارد دنیای ساعت شوید ممکن است با اصطلاحاتی رو به رو شوید که کمی برایتان نا آشنا به نظر به رسند. به همین دلیل، بلاگ واچیرو به عنوان یک مجله تخصصی ساعت قصد دارد تا در این مطلب به اصطلاحات رایج ساعت بپردازد و شما را با اصطلاحات متداولی که در دنیای ساعت به کار می‌رود آشنا کند؛ با ما همراه باشید.

اصطلاحات رایج ساعت


شاید حالا که ساعت‌ها چیزی فراتر از تنها یک وسیله برای نمایش زمان هستند و یک اکسسوری جذاب به حساب می‌آیند، بیشتر از نظر زیبا شناسی مورد توجه قرار بگیرند اما باید گفت ویژگی‌های ظاهری تنها گوشه کوچکی از ساعت هستند و برای آگاهی از خصوصیات یک ساعت لازم است که نگاهی دقیق‌تر و جزئی تر به ساختار ساعت و اجزای آن داشته باشید. اصطلاحات رایج ساعت عبارتند از:

کیس (Case)


کیس قسمتی است که اجزای داخلی ساعت در آن نگهداری می‌شود و به طور کلی از قسمت‌های مختلف ساعت در برابر فشار و نیز ضربه‌های احتمالی محافظت میکند. این محفظه همچنین کمک می‌کند که آب به داخل ساعت نفوذ پیدا نکرده و دوام و ماندگاری ساعت را برای مدت زمان طولانی تری تضمین می‌کند. شکل و بدنه کیس همچنین طراحی و سبک ساعت را نشان می‌دهد. در هنگام خرید یک ساعت بسیار به ندرت در خصوص کیس ساعت صحبت می‌شود اما آگاهی از جنس آن بسیار اهمیت خواهد داشت.کیس‌های ساعت معمولا از جنس تیتانیوم، فولاد ضد زنگ و یا سرامیک هستند.

قاب پشت کیس (Exhibition case back)


به صفحه‌ای که در پشت کیس قرار دارد، قاب پشت کیس گفته می‌شود که معمولا اطلاعات مهمی در خصوص ساعت بر روی آن درج می‌شود. اسم برند ساعت، ضد آب بودن یا نبودن، شماره سریال و... از جمله نکات مهم درج شده در این قسمت به شمار می‌روند. برخی از برند‌ها همچنین حکاکی‌هایی را به صورت اختصاصی بر روی ساعت انجام می‌دهند که این حکاکی‌های خاص نیز معمولا در قاب پشت کیس انجام می‌شود. جنس قاب پشت کیس به صورت معمول از جنس فولاد ضد زنگ است.

قاب پشتی شفاف (Case Back)


قاب پشتی شفاف صفحه شفافی است که در پشت ساعت قرار گرفته و می‌توان از طریق آن اجزای داخلی ساعت را نشان مشاهده. این بخش در واقع یک سبک طراحی به حساب می‌آید که در همه ساعت‌ها شاهد آن نیستیم اما به جذابیت ساعت اضافه می کند و در هر دو نوع ساعت های مکانیکی و اتوماتیک از آن استفاده می‌شود. در بسیاری از موارد جنس شیشه‌ای که در قاب پشتی شفاف استفاده می‌شود همانی است که صفحه اصلی ساعت را پوشش می‌دهد.

بند و دستبند (Case Back)


بند و قفل وظیفه نگه داشتن ساعت روی مچ دست را دارند که یکی از نکات کلیدی و مهمی است که تضمین کننده راحتی ساعت خواهد بود. زمانی که صحبت از بند ساعت می‌شود معمولا به طیف گسترده ای از متریال مختلف از قبیل لاستیک، سیلیکون، پارچه، چرم و... بند ساعت گفته می‌شود اما زمانی که از یک متریال فلزی(یا چیزی با ظاهر مشابه فلز) برای نگه داشتن ساعت روی مچ دست استفاده شود اصطلاح دستبند در مورد آن به کار می‌رود. استیل ضد زنگ رایج‌ترین متریال مورد استفاده برای دستبند و چرم رایج‌ترین متریال مورد استفاده برای بند ساعت است.

قاب (Bezel)


به طور کلی به حلقه‌ای که صفحه ساعت را احاطه کرده و شیشه ساعت را نیز در بر گرفته باشد قاب ساعت گفته می‌شود. قاب یک ساعت می‌تواند تزئینی و یا کاربردی باشد. قاب‌های کاربردی قابل چرخش هستند و به دو دسته یک جهته و دو جهته تقسیم می‌شوند. قاب‌های یک جهته بیشتر در ساعت‌های غواصی دیده می‌شوند و از متداول‌ترین قابلیت‌های آن‌ها اندازه گیری زمان سپری شده هنگام غواصی است.


شیشه (Crystal)


شیشه ساعت از صفحه ساعت محافظت می‌کند و می تواند از جنس اکریلیک، یاقوت کبود یا شیشه معدنی باشد. استفاده از مواد مختلف در شیشه ساعت ویژگی‌ها و خواص متفاوتی را نیز به آن می‌دهد. کریستال اکریلیک بسیار انعطاف پذیر است، به آسانی خرد نمی‌شود و تا حدودی نرم بوده و به آسانی قابل خراشیده شدن هستند.

یاقوت کبود یا همان کریستال سافایر مقاوم ترین مورد در مقابل خراش بوده و در عین حال شکننده‌تر است. البته این بدان معنا نیست که یاقوت کبود راحت می‌شکند و تنها در مقابل ضربات خیلی سنگین احتمال شکستگی آن وجود دارد.

شیشه معدنی نیز چیزی بین دو موردی است که اشاره کرده‌ایم و شکننده بودن آن به میزان یاقوت کبود نبوده و از شیشه‌های اکریلیک نیز در مقابل خط و خش مقاوم هستند.

اگر تمایل دارید که بیشتر در مورد انواع شیشه ساعت اطلاعات کسب کنید می‌توانید مقاله  انواع شیشه ساعت را بلاگ واچیر مطالعه کنید.

کراون (Crown)


کراون یا دسته تنظیم یا دسته کوک، بخشی از ساعت است که معمولا در کنار ساعت قرار گرفته و به جهت تنظیم زمان و همینطور کوک کردن موومنت در ساعت‌های مکانیکی استفاه می‌شود. مکانیزم کروان بسیار حساس است و بسیار مهم است که در حین کوک کردن ساعت یا تنظیم عقربه‌های ساعت این کار به درستی انجام شود. همچنین برای پیشگیری از آسیب دیدن کراون ساعت بهتر است ابتدا ساعت را از مچ دست خارج کنید و سپس فرآیند تنظیم را انجام دهید.

اگر تمایل دارید که بیشتر در مورد کراون ساعت اطلاعات کسب کنید می‌توانید مقاله انواع کراون یا دسته تنظیم ساعت را از بلاگ واچیرو مطالعه کنید.

دکمه‌های فشاری (Pushers)

 

دکمه‌های فشاری دکمه‌هایی هستند که به کمک آن می‌توانید برخی امکانات ساعت نظیر کرنوگراف را کنترل و تنظیم کنید. شروع، توقف و همینطور تنظیم مجدد مکانیزم کرنوگراف معمولا به کمک این دکمه‌ها امکان پذیر خواهد بود. این دکمه‌ها به طورمعمول در دو طرف کروان ساعت جای می‌گیرند و بسته امکانات ساعت می‌توانند عملکرد متفاوتی داشته باشند.

فلنج (Flange)


فلنج یا بیرون بند، شبیه به قابی است که در قسمت داخلی صفحه نمایشگر قرار می‌گیرد و لبه‌های داخلی کیس را بین شیشه و صفحه پر می‌کند. در اکثر موارد فلنج به همان رنگ صفحه نمایشگر طراحی می‌شود اما در گاهی اوقات به عنوان یک عامل تزئینی ایفای نقش کرده یا با پشتیبانی از یک قابلیت به امکانات ساعت می‌افزاید.

شب نمایی (Luminescence)


درواقع منظور از اصطلاح لومینسانس، درخشانده بودن برخی اجزاء ساعت است. این قابلیت مهم کمک می‌کند که فرد بتواند در محیط‌های کم نور با استفاده از ساعت خود بر زمان نظارت کرده و از امکانات ساعت به راحتی استفاده کند. از متداول‌ترین روش‌ها در این زمینه می‌توان به پوشش عقربه‌ها و اندکس‌های ساعت با موادی اشاره کرد که خاصیت شب نمایی دارند.

اگر تمایل دارید که در زمینه شب نمایی ساعت اطلاعات بیشتری کسب کنید مطالعه مقاله تاریخچه عقربه های شب نما را از بلاگ واچیرو به شما توصیه می‌کنیم.

دیافراگم تاریخ (Day and Date Aperture)

یک روزنه در صفحه ساعت وجود دارد که از طریق آن می‌توان بخشی از صفحه در حال چرخش زیر صفحه ساعت را مشاهد کرد که روز یا تاریخ را نشان می‌دهد و با عنوان دیافراگم روز و تاریخ شناخته می‌شود.  البته، نشانگر تاریخ در برخی از ساعت‌ها به صورت دیافراگم نیست و تاریخ در این ساعت‌ها اندکس‌های کوچکتری کنار اندکس‌های اصلی نشان داده می‌شود.

نشانگر تاریخ در ساعت‌ها می‌تواند به سادگی تنها روز چندم ماه را نشان دهد و یا می‌تواند ماه را نیز نشان دهد. همچنین برخی ساعت‌ها دارای تاریخ کامل تا یک سال خاص (مثلا تا سال 2099) هستند.

کرنوگراف (Chronograph)


کرنوگراف قسمتی از ساعت بوده که اغلب در انواع در ساعت‌های مسابقه‌ای، غواصی یا خلبانی کاربرد دارد اما تنها مختص به این ساعت‌ها نیست و در ساعت‌های مچی با استایل‌های مختلف نیز از آن استفاده می‌شود. کار کرنوگراف این است که یک بازه زمانی خاص را اندازه گیری کند. در اکثر ساعت‌ها کرنوگراف به صورت یک عقربه دوم مستقل، یک صفحه کوچک دقیقه‌ای و در برخی از موارد نیز یک صفحه مستقل 60 دقیقه ای وجود دارد.

فاز ماه (Moonphase)

 

در گذشته های دور آگاهی از وضعیت فاز ماه (میزان کامل بودن ماه) برای تشخیص بهتر زمان و تاریخ بسیار اهمیت داشت و خیلی از افراد برای برنامه‌‌های بلند مدت خود(مثل سفر کردن) به فاز ماه تکیه می‌کردند. نشانگر فاز ماه به صورت دایره بر روی صفحه ساعت تعبیه می‌شود و با گذشت روزهای هر ماه نسبت وضعیت حاضر ماه تغییر می‌کند.

امروزه شاهد هستیم که هنوز هم برخی از ساعت‌ها مجهز به نشانگر فاز ماه هستند. می‌توان گفت نمایش فاز ماه در صفحه برخی از ساعت‌ها، در حال حاضر بیشتر حالت تزئینی و زیبایی داشته و نشان دهنده سلیقه، ظرافت و زیبایی به کار رفته شده در آن است.

توان ذخیره انرژی (Power Reserve)


توان ذخیره انرژی یک ساعت به مقدار انرژی ذخیره شده در ساعت‌های اتوماتیک بعد از هر بار شارژ شدن شاه فنر اشاره دارد.

زمانی که ساعت‌های اتوماتیک کوک شده یا به وسیله روتر شارژ می‌شوند، به مرور از انرژی دخیره شده در شاه فنر برای کار کردن استفاده می‌کنند. هنگامی که این انرژی به اتمام برسد نیاز است که ساعت مجدد کوک شود و یا با تکان خوردن روتر، شاه فنر شارژ شود. بازه زمانی معمول برای توان ذخیره انرژی ساعت‌های اتوماتیک بین 40 تا 50 ساعت است اما برخی ساعت‌ها توان ذخیره انرژی تا 120 ساعت را نیز ارائه می‌کنند.

مقاومت در مقابل آب (Water Resistance)


داشتن مقاومت در برابر نفوذ آب، امروزه به عنوان یکی از مهمترین ویژگی های انواع ساعت شمرده میشود. در واقع در صورتی که آب وارد ساعت شود می‌تواند به مکانیسم ساعت آسیب‌های جدی وارد کرده و حتی باعث توقف آن شود و از این رو ضد آب بودن ساعت یک ویژگی و امتیاز مهم و مثبت خواهد بود. ضد آب بودن ساعت‌ها نیز بر حسب متر، بار یا اتمسفر اندازه گیری می‌شود. هر یک بار با 10 متر برابری می‌کند.

اگر قصد دارید که بیشتر در مورد استاندارد ضد آب ساعت اطلاعات کسب کنید مطالعه راهنمای کامل بلاگ واچیرو را در این زمینه به شما توصیه می‌کنیم.

کالیبر و موومنت (Calibre and Movement)


کالیبر و موومنت ساعت به مکانیزم داخلی ساعت اشاره می‌کند و با اینکه این دو مفهوم اغلب به جای یک دیگر به کار می‌روند اما در معنا با یک دیگر متفاوت هستند. درواقع اصطلاح موومنت، برای توصیف و نشان دادن نحوه تامین انرژی ساعت استفاده می‌شود که می توان از آن میان به موومنت کوکی، موومنت اتوماتیک، موومنت سولار یا خورشیدی و موومنت کوارتز اشاره داشت.

ساعت‌های کوارتز از انرژی باتری استفاده کرده و ساعت‌های سولار از نور طبیعی یا مصنوعی استفاده می‌کنند، همچنین ساعت‌های اتوماتیک از حرکت مچ دست برای فعال کردن یک روتر استفاده می‌کنند که به طور خودکار ساعت را می‌پیچد و ساعت‌های کوکی نیز از طریق کوک کردن با دست انرژی مورد نیاز برای به حرکت در آوردن را به دست می‌آورند.

از سوی دیگر، کالیبر به مکانیزم خاص مورد استفاده ساعت اشاره می کند. کالیبر و شماره آن معمولا نشان می دهد که ساعت چه ویژگی هایی دارد و مکانیسم آن از کجا آمده است. برای مثال ساعت Seiko Prospex دارای کالیبر V175 است که به ویژگی‌های ساعت اشاره دارد، درحالی که موومنت این ساعت از نوع سولار است.

اگر تمایل دارید که به صورت جامع و کامل در مورد موومنت ساعت اطلاع کسب کنید مطالعه مقاله موومنت ساعت چیست؟ عملکرد، انواع و تفاوت آن‌ها را از بلاگ واچیرو به شما توصیه می‌کنیم.


Japan movt به چه معنی است؟


Japan movt مخفف عبارت Japan Movement  و بدان معناست که برند موومنت این ساعت از کشور ژاپن است. موومنت‌های ژاپنی هم در ساعت‌های ژاپنی به کار می‌روند و هم  می‌تواند آن‌ها را در برندهای سایر کشورها (به غیر از سوئیس) دست. از رایج ترین مارک های ساعت های حرکت ژاپن می توان به سیکو، کاسیو، سیتیزن و غیره اشاره داشت.

 


آنچه که باید از این مطلب به یاد بماند


اصطلاحات و عبارات بسیار زیادی در حوزه ساعت وجود دارد که شاید شمار زیادی از افراد با آن بیگانه باشند از این رو ما با معرفی و تشریح تعداد زیادی از مهمترین این موارد، سعی داشته ایم در مسیر آگاهی بخشی هرچه بیشتر گام برداریم. آگاهی از این اصطلاحات کمک می کند که این بار با مراجعه به ساعت فروشی برای خرید ساعت، صرفا به زیبایی ساعت توجه نکرده و به عوامل جزئی تر و تخصصی تری نیز دقت کنید. ضد آب بودن، جنس شیشه ساعت، قاب، کیس، بند و دستبند و... از جمله موارد و نکاتی است که می تواند با تمرکز و دقت بیشتری از نگاه تیز بین شما عبور کنند.

ساعتت رو پیدا کن!
جستجو در بیش از 2089 ساعت
دنیل ولینگتون، فره میلانو، لوئیس ارارد، کورناوین، امیل شوریه و ...
مقالات مرتبط
تماس با واحد مشتریان
درباره فروشگاه تیک تاک
مجموعه Watchiro از سال ۱۳۹۰ فعالیت خود را در زمینه فروش ساعت آغاز کرده است. این تیم اکنون نماینده بیش از ۳۰ برند اورجینال میباشد. دفتر و فروشگاه حضوری --واچیرو-- واقع در : رشت-گلسار-میدان گلایل
تحلیل آزمایش پزشکی